Konsernirakenne, voisiko se olla minun yritystäni varten?
1. Konserni on ikävän kuuloinen sana, josta ei oikein tiedä mitä se tarkoittaa.
2. Yrityksessäsi on useita eri liiketoimintoja, jotka voisi riskienhallintamielessä olla järkevää eriyttää omiksi yhtiöikseen.
3. Yrityksessäsi olisi tarvetta liiketoimintokohtaisten avainhenkilöiden sitouttamis- ja palkitsemisratkaisulle.
4. Olisi kivempaa saada enemmän matalasti verotettuja osinkoja vuosittain.
Jos vastasit yhteenkin väitteeseen kyllä, voi konsernirakenne olla juuri Sinua varten. Joten jatka vaan lukemista. Tämä(kään) blogiartikkeli ei ole pitkä ja se on kirjoitettu ymmärrettävästi, yrittäjältä yrittäjälle.
Konserni on tuttu termi, mutta mitä se on käytännössä?
Konserni on yrityskokonaisuus, jossa toinen yhtiö (emoyhtiö) omistaa määräysvallan tuottavan enemmistön toisesta yhtiöstä tai yhtiöistä (tytäryhtiö). Konsernin emoyhtiö on siis se, joka näyttää mappikaapin paikan.
Ollakseen konserni, tulee mukana olla siis vähintään kaksi yhtiötä, mutta emoyhtiö voi omistaa määräysvallassaan useitakin yhtiöitä: “Koska mä voin.”
Monesti konsernin syntymisen taustalla on ihan perinteinen yrityskauppa, jossa on ostettu kokonaan uusi yhtiö. Konserni voidaan toki muodostaa myös muilla tavoin. Ja miksikö kukaan haluaisi muodostaa konsernin? No miltäpä kuulostaisi esimerkiksi merkittävien riskienhallinnan ja verotuksen hyötyjen sataminen omaan konsernilaariin?
Riskienhallinta hallussa, onko?
Konsernit voivat myös syntyä halusta pitää eri liiketoiminnot omina juridisina yksikköinään. Tällöin kullakin yhtiöllä on omat vastuut ja velvoitteet. Ai mitä hyötyä siitä on? No silloin kun yksi tössii, kaikki eivät joudu kärsimään. Toisin sanoen: yksittäisen liiketoiminnan tai -toimintojen riskit voidaan rajata ko. tytäryhtiöön, eivätkä ne riskeeraa koko yritystoiminnan varoja ja menestystä.
Otetaan käytännön esimerkki: yrityksessä on merkittävää varallisuutta ja yhtä aikaa harjoitetaan korkean riskin liiketoimintaa (vaikkapa rakennusurakointi). Tällöin voidaan muodostaa konserni, jossa rajataan riskiliiketoiminnan vastuut omaan yhtiöönsä ja siirretään varallisuutta sisältävä matalan riskin toiminta (esim. kiinteistösijoitustoiminta) toiseen konserniyhtiöön. Kuulostaa ainoastaan järkevältä, eikö?
Kukkia ja sitouttamista
Osakeomistus on monesti sitouttamiskeinona tehokkain, miksei myös kukkapuskakin? Mutta entä jos tilanne on, että yritys harjoittaa vaikkapa kolmea eri liiketoimintaa kolmen eri vetäjän voimin? Siinä tapauksessa ei ole järkevää, että liiketoiminnan vetäjä kantaisi osakeomistuksen myötä sekä riskin, että toisaalta myös hyötyisi muiden liiketoimintojen menestyksestä tai menetyksistä.
Ha haa! Vaihtoehtoisesti konsernirakenteen luomisella liiketoiminnot voidaan eriyttää omiksi yhtiöikseen ja liiketoimintojen vetäjille on mahdollista järjestää osakkuudet omiin liiketoimintoihinsa. Ja näin jälleen vältetään toisten tössimisten vaikutukset omaan hiekkalaatikkoon.
Sokerina pohjalla: enemmän rahaa yrittäjälle, vähemmän verottajalle
Et varmaan tullut ajatelleeksi, että konsernin muodostamisessa syntyy monesti ikään kuin mukavana sivutuotteena lisää matalasti verotettavan osingon jakovaraa omistajille (mm. osakevaihto ja liiketoimintasiirto).
Kun järjestely tehdään oikein, osakkaille tai yhtiölle ei synny verotettavaa tuloa konsernin muodostumisvaiheessa. Sen sijaan osakkaan osinkoverotuksen pohjana oleva nettovarallisuus kasvaa, joka tarkoittaa lisää matalasti verotettavia vuotuisia osinkoja osakkaalle. Tadaa! Ja kaikki tietenkin pykälien mukaan ja just ja jetsulleen lainopin paremmalla puolella.
Haluaisitko tietää lisää?
Paras neuvonantaja konserniasioissa (ja monessa muussakin asiassa) on asiantunteva tilintarkastajasi. Otathan rohkeasti yhteyttä, mikäli jokin näistä neljästä asiasta kiinnostaa:
- Mikä se konserni oikein on?
- Miten meidän yrityksemme voisi jakaa riskejään konsernirakenteen avulla?
- Miten konsernin avulla voisimme saada meidän huipputyyppimme sitoutumaan paremmin?
- Kuinka paljon sitä rahaa yrittäjälle oikein tulisi vuotuisesti?
Minulle saa soittaa tai lähettää sähköpostia, keskustelen mielelläni tarkemmin konserniasioista ja toki kaikesta muustakin.
Tilintarkastajanne ja konsulttinne
Janne
040 558 4109
janne.virtanen@etilintarkastus.fi